25 listopada 2017 Domi

Mój gzik z konfiturą cebulową

Kocham ziemniaki !
Gotowane, smażone czy pieczone – wszystkie smakują wyśmienicie !
Gzik jest charakterystyczną potrawą kuchni wielkopolskiej, najczęściej podawany z twarogiem rozrobionym w śmietanie.
Mój gzik jest podawany z twarogiem oraz słodką konfiturą z czerwonej cebuli.

Składniki:
4 ziemniaki
250g twarogu
4 łyżki jogurtu greckiego
1 duża czerwona cebula
zielona cebulka lub szczypiorek
kiełki
sól, pieprz
łyżka miodu
łyżka sosu sojowego
łyżka oleju

Przepis na 4 porcje: 
1. Ziemniaki porządnie umyj i owiń w folię aluminiową, następnie piecz w w 200°C przez ok 1h (do miękkości)
2.Cebulę drobno pokrój w piórka, podsmaż na oleju, dodaj miód oraz sos sojowy i smaż na małym ogniu przez 40 minut (mieszając od czasu do czasu)
3. Twaróg rozrób z solą, pieprzem, poszatkowaną zieloną cebulką i jogurtem
4. Miękkie ziemniaki przekrój na pół
5. Na przygotowane połówki nałóż twaróg oraz gotową konfiturę i kiełki

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

 

Deskę widoczną na zdjęciu wykonał Tomasz Marzec.
Nie ma deski której nie dałby rady stworzyć lub odtworzyć! Wystarczy wysłać zdjęcie oraz wymiary !
Kontakt jest możliwy przez Facebooka Rzeźbiarnia  oraz Instagrama
Polecam !

Ceramika widoczna na zdjęciach została wykonana przez MART PI – Marta Piróg-Helińska projektantka ceramiki <3
Większość naczyń wykonana jest z masy lejnej ( porcelitowej ) . Wypalane w temperaturze 1200 stopni. Naczynia szkliwione nadające się do kontaktu z żywnością jak również do mycia w zmywarce.
martaannapirog@gmail.com
https://www.instagram.com/martaannapirog/?hl=pl
Zobaczcie koniecznie !!!

Tagged: , , , , ,