Sezon na dynie trwa 😀
Możemy je dostać w każdym sklepie !
Ja wyjątkowo mam wyhodowaną w ogrodzie (nieposłuszna dynia sąsiada wyrosła po mojej stronie 😀 haha! )
Na pewno kupię kolejne i zamrożę na zimę 😉
Dżem jest świetnym dodatkiem do naleśników, ciast, omletów, deserów, herbaty a nawet potraw mięsnych 😉
Składniki:
500g dyni
1 sparzona pomarańcza
2 goździki
łyżeczka cynamonu
2 łyżki ksylitolu
1 szklanka soku pomarańczowego
1,5 szklanki wody
Przepis:
1. Zetrzyj skórkę z pomarańczy
2. Miąższ dyni zmiksuj razem z miąższem pomarańczy (bez pestek) i skórką pomarańczową
3. Do garnka wrzuć wszystkie składniki oraz sok i wodę – gotuj na małym ogniu do miękkości ok.40 minut
4. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce
Wartość odżywcza całego słoika
Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/
Comment (1)
Comments are closed.