10 października 2018 Domi

Zupa dyniowa z kruszonką z chleba żytniego i suszonych pomidorów

Ostatnio kupiłam dwu kilogramową dynię, z której przygotowałam przepyszną zupę i babeczki ( którymi pochwalę się w kolejnym przepisie:D )
Fenomen dyni polega na tym, że wyśmienicie smakuje w każdej postaci, na słodko, słono czy ostro 🙂
Zupa z pieczonej dyni jest bardziej wyrazista w smaku i gwarantuje, że nie będziesz potrzebować vegety, kucharka czy okropnych kostek rosołowych !

Składniki:
1kg pieczonej dyni
2 marchewki
1 pietruszka
łyżka oliwy
2 ziemniaczki
1/4 selera
pół cebuli
2 liście laurowe
łyżka sosu sojowego
łyżeczka soli
szczypta pieprzu
szczypta chilli
2l wody
Kruszonka:
2 kromki żytniego chleba
2 pomidory suszone w oleju
oregano

Przepis:
1. Dynię pokój na cztery części i wydrąż pestki, następnie wstaw do piekarnika i piecz 30-40 min w 180°C
2. Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie podsmaż na łyżce oliwy i zalej wodą (dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu aż zmiękną warzywa)
3. Upieczoną dynię oddziel od skórki i dodaj do wywaru (gotuj ok 10min) i zmiksuj na gładką masę
4. Chleb żytni zmiksuj z pomidorami i wysyp na papier do pieczenia
5. Kruszonkę wstaw do piekarnika nagrzanego do  180°C i piecz ok 10 min co jakiś czas mieszając aby była chrupiąca
6. Zupę podawaj z kruszonką i pestkami dyni

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , , , , , , ,