5 listopada 2018 Domi

Lekkie babeczki dyniowe

Kiedy zrobisz sobie już zupę z dyni i pozostanie Ci puree, musisz koniecznie przygotować lekkie babeczki dyniowe <3
Idealne połączenie dyni, pomarańczy i przypraw korzennych po matulku wprowadzają nas w świąteczny klimat 😀

Przepis jest oczywiście prosty i szybki 😀

Składniki: 
3 jaja
1 pomarańcza
1 szklanka puree z dyni (dynię pokój na cztery części i wydrąż pestki, następnie wstaw do piekarnika i piecz 30-40 min w 180°C, po wystudzeniu obierz ze skórki i zmiksuj na gładkie puree)
3 łyżki miodu/ksylitolu
2 łyżki oleju kokosowego
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu

Przepis:
1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę
2. Zetrzyj na małych oczkach skórkę z umytej i zalanej wrzątkiem pomarańczki
3. Do piany z białek dodaj skórkę z pomarańczy, cynamon, sodę, żółtka, miód oraz pure z dyni i wymieszaj mikserem na małych obrotach
4. Do powstałej masy dodawaj jednocześnie miksując mąkę przesianą przez sitko
5. Ciasto przelej do silikonowych foremek tak aby masa wypełniała 3/4 foremki (jeżeli nie posiadasz, możesz upiec w formie do pieczenia ciasta)
6. Piecz 25-30 min w 180°C

Smacznegooooooo!

 

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , , , , , , , , ,