Kochani ! Wracam do Was !!
Ponad pół roku „urlopu macierzyńskiego” zdecydowanie mi wystarczy.
Teraz z moją córeczką znamy się jak łyse konie i już wiem, że na napisanie tego posta mam ok 15min i 42 sek 😀
Dlatego moje potrawy będą równie szybkie !
Tym razem upiekłam dla Was wykwintny, zdrowy i przepyszny sernik 🙂
Składniki ciasto:
1kg sera na sernik
3 duże jaja lub 4 mniejsze
100g roztopionego i wystudzonego masła
pół szklanki erytrolu (możesz dodać ksylitol lub miód)
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki polewa:
10 daktyli
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki gorącej wody
Przepis:
1. Do miski włóż ser, wbij jajka, dodaj masło, erytrol oraz mąkę ziemniaczaną, aby sernik był smaczny i miał puszystą oraz delikatną konsystencję – miksuj składniki przez minimum 5 minut!
2. Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam okrągłej formy 24cm)
3. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika 190°C i piecz 20 min, następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz kolejne 30 min, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz ostatnie 30 min. Pamiętaj aby nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia! Ciasto zostaw w wyłączonym i zamkniętym piekarniku na min 8 godzin ( ja piekę sernik wieczorem i zostawiam go na całą noc w piekarniku)
4. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 2 godziny, po tym czasie wylej wodę i zmiksuj rozmiękczone daktyle
5. Do masy z daktyli dodaj masło orzechowe i gorącą wodę, wymieszaj dokładnie do uzyskania polewy
6. Ostudzone ciasto polej zdrowym „słonym karmelem”
Polewę możesz zamienić na owoce sezonowe lub czekoladę 🙂
Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/