Kasza jaglana spośród wszystkich kasz zawiera największą ilość żelaza, zwiększa odporność organizmu a zawarta w niej lecytyna pozytywnie wpływa na procesy zapamiętywania. Warto również wspomnieć, że jest produktem bezglutenowym.
Kopytka jaglane są świetną alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, a także dla osób które chcą zamienić ziemniaki i mąkę pszenną na posiłek bardziej wartościowy i smaczniejszy.
Składniki na około 6 porcji:
400g kaszy jaglanej
130g mąki ryżowej
100g mąki kukurydzianej
30g mąki ziemniaczanej
2 jaja
100g truskawek
5g ksylitolu
Kaszę zalej wrzątkiem, następnie ugotuj i odstaw do wystygnięcia.
Do ostudzonej kaszy dodaj mąkę i jaja. Wszystkie składniki wymieszaj i uformuj w wałek a następnie potnij na ukośne kawałki. W międzyczasie zagotuj wodę i wrzuć kopytka. Pamiętaj aby kopytka gotować porcjami. Gotuj jeszcze 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Truskawki zmiksuj wraz z ksylitolem i polej kopytka.
Ja wybrałam wersję na słodko bo już się nie mogę doczekać smaku pysznych czerwcowych truskawek ale kopytka możesz również zjeść z kawałkiem mięsa czy ulubionym pesto 😉
1 porcja 437,5 kcal
będą jutro testowane! ; ) wyglądają super
Muszę wypróbować ! ♡
Spróbuję na pewno 🙂
Omnom nom
Również spróbuje cuda kulinarnego:P Powodzonka w blogowaniu Domi :))
Czym mozna zatapic make kukurydziana?
Mąkę kukurydzianą można zastąpić pszenną,żytnią lub owsianą. Należy zaznaczy, że nie będą to kopytka bezglutenowe no i oczywiście zmieni to smak i kaloryczność potrawy.
Pozdrawiam;)