Bezglutenowe gofry są idealnym śniadaniem dla osób na diecie bezglutenowej oraz prawdziwych glutenożerców 😀
Podany przepis świetnie smakuje zarówno w wersji słodkiej jak i słonej.
Gofry zawsze kojarzyły mi się z „grzechem żywieniowym”, nic dziwnego – mąka pszenna, duża ilość cukru, bita śmietana w sprayu, owoce w wykrzywiającej twarz od słodkości frużelinie…
Dlatego opracowałam przepis na równie pyszne, zdrowe i mniej kaloryczne gofry 😀
Gofry czekoladowe z malinami i miodem?
Gofry z twarożkiem i dżemem (oczywiście 100% owoców)?
Gofry masłem orzechowym i figami?
Gofry z bekonem i jajkiem sadzonym ?
Gofry ze śliwkami w cynamonie i syropem klonowym?
Gofry z domową nutellą?
Gofry z domowym dżemem dyniowo-pomarańsczowym? http://lekkababeczka.pl/index.php/2016/10/18/dzem-dyniowo-pomaranczowy
Jeżeli macie jakieś ciekawe pomysły na dodatki do gofrów, to piszcie w komentarzach ! 😀
Składniki:
6 łyżek mąki ryżowej
3 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
100-120ml wody
szczypta soli
jeśli masz ochotę możesz dodać: gorzkie kakao czy mak
Przepis na 4 gofry:
1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, aż uzyskasz konsystencję ciasta naleśnikowego
2. Ciasto wlej równomiernie do mocno nagrzanej gofrownicy ( ja piekę bez tłuszczu, jednak myślę, że zależy to od gofrownicy jaką posiadasz) i piecz aż gofry się zarumienią
3. Następnie podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami
Smacznego !!!!
Ceramika widoczna na zdjęciach została wykonana przez MART PI – Marta Piróg-Helińska projektantkę ceramiki <3
Większość naczyń wykonana jest z masy lejnej ( porcelitowej ) . Wypalane w temperaturze 1200 stopni. Naczynia szkliwione nadające się do kontaktu z żywnością jak również do mycia w zmywarce.
martaannapirog@gmail.com
https://www.instagram.com/martaannapirog/?hl=pl
Zobaczcie koniecznie !!!
Wartość odżywcza jednego gofra
Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/