Buraki mają działanie odkwaszające organizm, a zawarta w nich betanina jest silnie działającym przeciwutleniaczem obniżającym ilość wolnych rodników w organizmie. Te cudowne warzywa oczyszczają organizm z toksyn, obniżają ciśnienie tętnicze, wspomagają wytwarzanie krwinek czerwonych a do tego zachęcają atrakcyjnie niską ceną.
Składniki
500g buraków
1 ziemniak
70g marchwi
50g selera
50g pietruszki korzeń
30g cebuli
2 liście kapusty
3 ząbki czosnku
2l wody
sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe , pieprz cayenne
kiełki
Przepis na 7-8 porcji
Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki wrzuć do gotującej się wody. Dodaj przyprawy i gotuj 50-60 min ( do momentu gdy warzywa będą miękkie). Odcedź liście laurowe i ziele angielskie a następnie zmiksuj wszystko na gładki krem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolej wody.
Tak przygotowaną zupę podawaj z kiełkami.
1 porcja 50kcal
Wygląda wspaniale, ja polecam dodać jeszcze plaster sera typu feta na środek!