27 czerwca 2018 Domi

Młoda kapustka z cieciorką

Przepis na kapustę jest autorskim przepisem mojej mamuśki ( która nienawidzi gotować :D)
Mimo, że  ciągle tak mówi jej kuchnia jest wyśmienita ! Jedynym minusem jest jej zdenerwowana mina w kuchni która odzwierciedla cierpienie 😀 ( zabije mnie za ten tekst )
Kocham Cię mamo ! 😀

W tym roku na każdym obiedzie króluje duszona młoda kapustka, z cieciorką i siemieniem lnianym, który ma za zadanie  delikatnie zagęścić potrawę  ( zamiast niezdrowej mąki pszennej).

Czas na przepis 😀

Składniki:
1 średniej wielkości młoda kapusta
1 słoik ugotowanej cieciorki
łyżka masła klarowanego
łyżeczka suszonego majeranku
łyżka siemienia lnianego
pęczek koperku
sól, pieprz
szklanka wody  ( ja używam wody filtrowanej )

Przepis:
1. Kapustkę obierz z pierwszych liści  i poszatkuj na mniejsze kawałki
2. W garnku rozgrzej masło i dodaj kapustę, smaż przez ok 2 minuty cały czas mieszając, następnie podlej wodą ( pół szklanki) i duś przez 25-30 min co jakiś czas mieszając i podlewając wodą aby się nie przypaliła
3. Na koniec dodaj odsączoną cieciorkę oraz przyprawy, siemię lniane  i zagotuj
4. Całość posyp obfitą ilością koperku

Smacznegoooo!!

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , , , , ,