Przepis na kapustę jest autorskim przepisem mojej mamuśki ( która nienawidzi gotować :D)
Mimo, że ciągle tak mówi jej kuchnia jest wyśmienita ! Jedynym minusem jest jej zdenerwowana mina w kuchni która odzwierciedla cierpienie 😀 ( zabije mnie za ten tekst )
Kocham Cię mamo ! 😀
W tym roku na każdym obiedzie króluje duszona młoda kapustka, z cieciorką i siemieniem lnianym, który ma za zadanie delikatnie zagęścić potrawę ( zamiast niezdrowej mąki pszennej).
Czas na przepis 😀
Składniki:
1 średniej wielkości młoda kapusta
1 słoik ugotowanej cieciorki
łyżka masła klarowanego
łyżeczka suszonego majeranku
łyżka siemienia lnianego
pęczek koperku
sól, pieprz
szklanka wody ( ja używam wody filtrowanej )
Przepis:
1. Kapustkę obierz z pierwszych liści i poszatkuj na mniejsze kawałki
2. W garnku rozgrzej masło i dodaj kapustę, smaż przez ok 2 minuty cały czas mieszając, następnie podlej wodą ( pół szklanki) i duś przez 25-30 min co jakiś czas mieszając i podlewając wodą aby się nie przypaliła
3. Na koniec dodaj odsączoną cieciorkę oraz przyprawy, siemię lniane i zagotuj
4. Całość posyp obfitą ilością koperku
Smacznegoooo!!
Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/