Jak większość z Was kocham desery !
Ostatnio zauważyłam, że mleko źle wypływa na moją cerę, dlatego ograniczyłam jego spożycie do minimum.
Tym razem poeksperymentowałam i zrobiłam budyń na mleku ryżowym 😀
Dodatkowo dodałam nasze pyszne „polskie” owoce czyli granata i marakuję 😀
Wiem, wiem! Powinnam uwzględniać sezonowość owoców, jednak tym razem miałam ochotę na coś egzotycznego 😀
Wy nie musicie się mną sugerować, możecie położyć jabłka z cynamonem czy śliwki, dodawajcie to na co macie ochotę a ja czekam na zdjęcia 😀
I wiecie co? No to jest absolutny #bestseller #sztos #niebowgębie #pyszności
Składniki:
2 jaja (pamiętajmy o tym aby wybierać jaja od szczęśliwych kur )
600ml napoju ryżowego (potocznie zwanego mlekiem ryżowym)
2 łyżki ulubionego miodu – polecam Pasieki Rodziny Sadowskich
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
ziarna z połowy laski wanilii
granat
2 lub 3 marakuje
Przepis na 5 – 6 porcji :
1. 400ml napoju ryżowego wlej do rondelka i gotuj na małym ogniu
2. Pozostałe 200ml dokładnie wymieszaj z miodem, jajkami, wanilią i mąką ziemniaczaną ( ja użyłam do tego blendera aby uniknąć grudek)
3. Kiedy napój w rondelku zacznie delikatnie wrzeć wlej przygotowany mix z mąki, jajek,miodu, i napoju ryżowego
4. Cały czas mieszaj !!!
5. Kiedy budyń zgęstnieje przelej go do miseczek
6. Marakuję przekrój na pół i wyciągnij miąższ, granata obierz jak pomarańczę a pestki same zaczną wypadać
7. Nałóż dowolną ilość owoców na wystudzony budyń
Smacznego !
Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/