17 grudnia 2017 Domi

Kiszone buraki idealne do barszczu

Uwaga !
Ostatni dzwonek na przygotowanie kiszonych buraków do barszczu wigilijnego !!!!
Proces kiszenia trwa od 5 do 7 dni, dlatego nie traćmy czasu i poświęćmy te 15 minut (naprawdę warto!):D
Barszcz przygotowany na soku z kiszonych buraków ma świetny smak, kolor i aromat 😀

O właściwościach kiszonek wspominałam już w poprzednich postach, ale nie zaszkodzi przypomnieć, że są:

– świetnymi naturalnymi probiotykami
– zawierają witaminy z grypy B oraz C, A, E i K
– mają bardzo mało kalorii
– są idealnymi dodatkami do dań głównych

Przepis jest banalnie prosty i szybki ! !

Składniki:
3 duże buraki
5 ząbków czosnku
5 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1 litr gorącej wody
1,5 łyżki soli
kamionkowe naczynie do kiszenia

Przepis:
1. Buraki obierz ze skórki  i pokrój w grube plastry
2. Do naczynia układaj ciasno buraki a między nimi ziele angielskie, liście laurowe i czosnek ( powinny zajmować 3/4 naczynia kamionkowego)
3. Sól rozpuść w gorącej wodzie
4. Tak przygotowane buraki zalej słoną wodą, przykryj talerzykiem i odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni
5. Po ukiszeniu przełóż do słoiczków i trzymaj w chłodnym miejscu ( z tej porcji otrzymałam 4 słoiczki buraczków w zalewie)

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , , ,