31 października 2017 Domi

Właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy – jak sama nazwa wskazuje, jest produktem naturalnym wytwarzanym z jabłek o wielu cudownych właściwościach.
Hipokrates używał octu do oczyszczania ran, a Kleopatra wypijała ocet po ciężkostrawnej kolacji dzięki czemu zachwycała nienaganną sylwetką.

Właściwości octu jabłkowego: 
– jest naturalnym probiotykiem
– zawiera antyoksydanty zwalczające wolne rodniki
– jest źródłem potasu, sodu, żelaza, fosforu, witaminy A, B, C oraz E
– chroni przed rozwojem alergii
– wywołuje uczucie sytości
– wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwii
– jest świetnym środkiem konserwującym
– zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych
– łagodzi objawy zgagi
– działa przeciwgrzybiczo
– wpływa pozytywnie na pracę jelit
– jest skuteczny w walce z trądzikiem
– zwiększa odporność
– zapobiega powstawaniu stanów zapalnych

Zastosowanie:
w kuchni
– sos do sałatek
– przetwory
-dania mięsne oraz rybne
kosmetyka
– tonik do twarzy
– płyn do jamy ustnej
– płyn do kąpieli
– okłady
dom
– środek dezynfekujący
– płyn zmiękczający
– środek do mycia podłogi i okien

Świetny ekologiczny ocet jabłkowy – widoczny na zdjęciu dostaniecie w sklepie -> BioIndygo.pl
Lekka babeczka poleca !

 

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/