Święta kojarzą mi się z pierogami <3
Tym razem na moim blogu postawiłam na świąteczne słodkości!!!
Pierogi z makiem, to absolutny hit (pomijając, że nie możemy się po nich uśmiechać) 😀
Przygotowałam je z mąki orkiszowej i robionej masy makowej z orzechami włoskimi 🙂
Tutaj chciałam zaznaczyć, że orkisz jest jednym z najstarszych podgatunków pszenicy, co oznacza , że zawiera gluten i nie jest mąką zalecaną dla osób z celiakią, nietolerancją oraz alergią na gluten!
(bardzo dużo osób które są na modnej diecie bezglutenowej, również nie zdają sobie z tego sprawy 🙂 )
Składniki:
Masa makowa:
250g suchego maku
30g orzechów włoskich (zmielonych lub w kawałkach)
łyżka miodu
200ml mleka
Ciasto na pierogi:
350g mąki orkiszowej
200ml ciepłej wody
szczypta soli
łyżeczka oleju rzepakowego
Przepis:
Nie posiadam maszynki do mielenia dlatego wymyśliłam inny sposób na masę makową 😀
1. Mleko wlewam do rondelka i wsypuję mak (gotuję 25-30 minut na małym ogniu)
2.Powstałą masę miksuję blenderem lub mikserem następnie stopniowo dodaje miód oraz orzechy
3. Powstałą masę odstawiam do ostygnięcia i zabieram się za ciasto na pierogi
4. Do miski wsypuję mąkę i sól oraz dodaje olej i wodę
5. Kiedy składniki się połączą przekładam je na posypaną mąką stolnicę, a następnie wyrabiam ciasto:) (jeśli się klei, podsypuje mąką)
6. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3mm, wycinaj równe kółka (ja używam kieliszka).
Na powstałe kółka nakładaj farsz i zlepiaj pierożki 🙂 (możesz to robić widelcem lub paluszkami :D)
Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/