Nie lubię odgrzewanych ziemniaków z poprzedniego dnia !!
Dlatego często robię knedle z owocami 😉
Zawsze używam owoce sezonowe, tym razem użyłam pysznych malin 🙂
Knedle nie muszą być potrawą z ogromna ilością
– kalorii
– mąki pszennej
– śmietany
– cukru
– bułki tartej z masłem 😀
Składniki:
1kg ziemniaków (ugotowanych w posolonej wodzie)
1 jajo
100g mąki ryżowej
100g mąki owsianej
50g mąki ziemniaczanej
maliny
jogurt naturalny
40g ksylitolu
cynamon
Przepis na ok 20-25 knedli:
1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę
2. Do ziemniaków dodaj jajo oraz mąki (dokładnie wymieszaj i połącz w jednolite ciasto)
3. W dłoni formuj sobie małe placuszki z ciasta, następnie na środku ułóż malinę i dokładnie obtocz ją ciastem
4. Roluj w dłoniach aż osiągniesz okrągły kształt
5. Tak przygotowane knedle wrzucaj do garnka z gotującą się wodą
6. Po wypłynięciu knedli gotuj je jeszcze 2 minuty
7. Odcedź knedle
8. Podawaj polane jogurtem i posypane ksylitolem oraz szczyptą cynamonu
Wartość odżywcza jednej porcji
Tym razem przy zdjęciach nie towarzyszył nam kot Michał lecz kotka Kicia 😀
Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/