18 maja 2016 Domi

Szaszłyki z cukinią i papryką

Lekkie, aromatyczne i mega smaczne szaszłyki 😀
Do tego ziemniaki pieczone w piekarniku i czosnkowy sos !
Mniaaaaaaaaaaaaaaaaam 😀

Składniki
Szaszłyki:
500g piersi z kurczaka
1 cukinia
1 papryka
½ cebuli
sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, papryka słodka, tymianek
oliwa
patyczki do szaszłyków

Sos:
1 duży jogurt naturalny
1 ogórek
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

Ziemniaki pieczone:
4 ziemniaki
folia aluminiowa

Przepis na 4 porcje
Szaszłyki:
1. Mięso umyj i pokrój w kostkę, następnie dodaj oliwę i przyprawy
2. Odstaw mięso do lodówki na kilka godzin lub na całą noc
3. Cukinie pokrój w plasterki lub wstążki ( najlepsza do tego jest obieraczka do warzyw), paprykę i cebulę pokrój w większą kostkę
4. Nabijaj naprzemiennie mięso i warzywa ( cukinię tak jak na zdjęciu)
5. Szaszłyki możesz piec w piekarniku lub na grillu
W piekarniku 190°C przez 20 minut
Na rozgrzanym grillu 20 min

Sos:
1. Ogórka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce
2. Czosnek wyciśnij przez praskę
3. Wszystko wymieszaj z jogurtem
4. Przypraw do smaku solą i pieprzem

 

Ziemniaki:
1. Ziemniaki umyj i owiń folią aluminiową
2. Piecz w piekarniku przez 1h w 190°C ( po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ziemniak jest miękki)

Wartość odżywcza jednej porcji
wartosci

1

3

2

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: ,