15 listopada 2016 Domi

Torcik migdałowo – czekoladowy

Elegancki, wytrawny, słodki, rozpływający się w ustach…
Taki właśnie jest mój tort 😀
Idealny na urodziny, imprezy rodzinne czy spotkania z przyjaciółmi 🙂

Składniki:
Ciasto:
200g gorzkiej czekolady
200g migdałów
70g ksylitolu
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
30g gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka

Przepis na 10 kawałków:
Ciasto:
1. Migdały i czekoladę porządnie rozdrobnij w mikserze
2. Jaja ucieraj w mikserze z ksylitolem i olejem kokosowym, następnie dodaj czekoladę, migdały i proszek do pieczenia
3. Powstałą dobrze wymieszaną masę przełóż do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia
4. Piecz 1h w 180°C
Polewa:
1. Gorzką czekoladę rozpuść z dodatkiem mleka
2. Gotową polewą udekoruj ostygnięte ciasto

 

Wartość odżywcza jednej porcji

wartosci

1

2

3

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

 

Tagged: , , , , ,