Pierwsze upały już za nami, a kolejne na szczęście przed nami <3
Uwielbiam kiedy jest ciepło, jednak nie obejdzie się bez odpowiedniej podaży płynów – ok. 2 litrów wody dziennie + lemoniady, mrożona kawka, soki wyciskane i herbata (wbrew pozorom ciepła herbata ma działanie wychładzające, dlatego piją ją we wszystkich gorących krajach).
Oczywiście upały bywają męczące… jednak w naszym kraju ten ciepły okres jest tak krótki, że bardzo cieszy mnie moment kiedy mogę być spocona, zmęczona, opalona, niepomalowana oraz naładowana pozytywną energią słoneczną 😀
Read more
Racuchy bezglutenowe
Kto nie lubi racuchów?!
Ja wprost uwielbiam !
Kojarzą mi się z dzieciństwem i latem <3
Do moich racuszków użyłam mąki ryżowej, jaglanej i ziemniaczanej przez co są w 100% bezglutenowe.
Według moich domowników – „są lepsze niż te normalne”
Cieciorka z warzywami i makaronem ryżowym
Jeśli nie lubisz cieciorki to musisz spróbować tego przepisu!
Smażona smakuje zupełnie inaczej !
Do tego sos pomarańczowy, warzywa, makaron ryzowy i orzeszki ziemne robią robotę !
Hummus
Hummus
Kuchnia wegańska jest bardzo specyficzna i niestety ciężkostrawna.
Fasola, ciecierzyca, soczewica czy groch są podstawą tej kuchni.
Szczerze mówiąc nie wszystko mi smakuje ( np. za nic w świecie nie zjem tofu! I to w żadnej postaci !!!)
Z wegańskich potraw baaaardzo lubię hummus, dobrze przyprawiony jest wprost idealny na świeży chleb czy jako dodatek do pity !
Read more
Makaron z krewetkami i cukinią
Uwielbiam owoce morza – kojarzą mi się z wakacjami , słońcem i przepięknymi krajobrazami.
Do tego lampka białego wina powoduje, że jeszcze bardziej się rozmarzam 😀
Przepis ten kocham i wielbię !
Dlatego z przyjemnością się z Wami podzielę
Read more
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z owocami leśnymi
Po co zapychać się pustymi kaloriami jeżeli, możemy zjeść super pożywne, słodkie, sycące i pyszne ciasto – na drugie śniadanie do kawki ? 😀
Tak, tak! moje ciasto możesz jeść bez wyrzutów sumienia !
Oczywiście spodziewam się wyrazu Twojej zdziwionej miny kiedy dowiesz się, że przyrządziłam je z ciecierzycy !
Ale spokojne – gwarantuję, że będzie Ci smakować !
Kolorowe koktajle
Koooooktajle namiastką wiosny i lata w te przygnębiające zimne i brzydkie dni !
To taki mój fast-food w drogę 😀
Przygotowanie trwa 3 min, konsumpcja 3 minuty a satysfakcja cały dzień 😀
Nie musisz używać dokładnie takich samych składników jak ja, wystarczy że wrzucisz to co masz w domu a gwarantuję że będzie równie pysznie 😀
Spaghetti sojowe w sosie pomidorowym z kaparami
Jeżeli napiszę, że to najlepsze spaghetti bolognese bez mięsa, to zaraz napisze do mnie kilka osób – „spaghetti bolognese bez mięsa to nie spaghetti bolognese!!!” 😀
Dlatego jest to przepyszne spaghetti SOJOWE 😀
Przepis jest super szybki i super sycący.
Krem ziemniaczany z czarnym czosnkiem i orzechami pinii
Ziemniak !
To warzywo bez którego nie byłoby najlepszych potraw !
Frytki, kopytka, puree, pieczonki i wiele innych 😀
Też tak uważacie ?
Tym razem wymyśliłam cudowny, aksamitny krem ziemniaczany z czosnkowymi grzankami, orzechami pinii, świeżą pietruszką, i CZARNYM CZOSNKIEM.
Zapraszam do przeczytania przepisu 🙂
Read more
Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowym z ryżem i brokułami
Jezuuuuuuu to znowu się stało… smakowało mi, aż mnie coś zabolało 😀
Wegańskie klopsiki w sosie pomidorowym są idealną alternatywą dla mięsa i mięsożerców ( im również smakowały :D)
Dodatki to ryż basmati i brokuły <3
Proszę abyście zapamiętali przepis na sos pomidorowy bo jest najlepszy na świecie i pasuje do WSZYSTKIEGO !