Moja największa słabość to – SŁODYCZE !
Nie batoniki, landrynki, cukierki czy czekolada aleeee wszystkie możliwe ciasta !
Niestety piekę tylko na imprezy okolicznościowe bo w innym przypadku jadłabym je bez przerwy 😀
Dzisiaj przygotowałam dla Was tartę z owocami na spodzie owsiano-orkiszowym (dla przypomnienia orkisz jest pszenicą 🙂 ), z kremem mascarpone i pysznymi słodko-kwaśnymi owocami <3
Składniki:
Spód ciasta:
100g mąki owsianej
130g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka gorzkiego kakao
6 łyżek wody
Krem:
350g mascarpone
łyżka miodu
4 łyżki jogurtu naturalnego
Ulubione owoce sezonowe 😀 ja użyłam – borówki amerykańskie, wiśnie, truskawki, winogrona
Przepis:
1. Wszystkie składniki na spód ciasta, porządnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie, następnie wyłóż gotowe ciasto na formę do pieczenia tarty o średnicy 20cm
2. Tak przygotowany spód ciasta równomiernie nakłuj widelcem i piecz 15 min w 180°C
3. Mascarpone miksujemy z miodem i jogurtem naturalnym
4. Na wystudzony spód tarty wyłóż krem i poukładaj umyte i osuszone wcześniej owoce
5. Ciasto przetrzymuj w lodówce
Smacznego !!
Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/