Sałatka ryżowa z ananasem
U nas gości na świątecznych stołach ( może dlatego mi tak smakuje?? :D)
Ostatnio zrobiłam ją w „normalny” dzień i smakowała dokładnie tak samo! 😀
Gdy pisałam ten przepis stwierdziłam, że nigdy bym jej nie zrobiła 😀
Słodki ananas i czosnek ? fuj ! A jednak smak jest świetny !
Co do wyglądu… no nie można jej podawać w szklanej misce…. Haha
Składniki :
200g ryżu ugotowanego na sypko
½ puszki ananasa ( lub połowa świeżego)
100g orzechów włoskich
puszka zielonego groszku
100g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
łyżeczka majonezu ( od święta :D)
sól i pieprz
Przepis:
1. Ryż ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudź
2. Ananasa pokrój na małe kawałeczki
3. Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki
4. Ryż, ananasa, odsączony groszek, orzechy, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz jogurt dokładnie wymieszaj
Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień 😀
Smacznego!
Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/