Hummus
Kuchnia wegańska jest bardzo specyficzna i niestety ciężkostrawna.
Fasola, ciecierzyca, soczewica czy groch są podstawą tej kuchni.
Szczerze mówiąc nie wszystko mi smakuje ( np. za nic w świecie nie zjem tofu! I to w żadnej postaci !!!)
Z wegańskich potraw baaaardzo lubię hummus, dobrze przyprawiony jest wprost idealny na świeży chleb czy jako dodatek do pity !
Ciecierzyca :
Jest bogata w błonnik, pomaga w zaburzeniach układu trawiennego.
Wpływa korzystnie na pracę jelit, dostarcza sporą ilość białka.
Zawiera dużo żelaza oraz reguluje poziom cukru we krwi.
Składniki:
600 g odsączonej ciecierzycy z puszki ( 2 puszki)
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
2 ząbki czosnku
6 łyżek pasty tahini
płaska łyżeczka kminu rzymskiego
szczypta soli i szczypta pieprzu
1 łyżka oliwy
2 łyżki wody mineralnej
Przepis:
Bardzo dokładnie zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę 😀
Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/