6 maja 2018 Domi

Hummus

Hummus

Kuchnia wegańska jest bardzo specyficzna i niestety ciężkostrawna.
Fasola, ciecierzyca, soczewica czy groch są podstawą tej kuchni.
Szczerze mówiąc nie wszystko mi smakuje ( np.  za nic w świecie nie zjem tofu! I to w żadnej postaci !!!)

Z wegańskich potraw baaaardzo lubię hummus, dobrze przyprawiony jest wprost idealny na świeży chleb czy jako dodatek  do pity !

Ciecierzyca :

Jest bogata w błonnik, pomaga w zaburzeniach układu trawiennego.

Wpływa korzystnie na pracę jelit, dostarcza sporą ilość białka.

Zawiera dużo żelaza oraz reguluje poziom cukru we krwi.

 

Składniki:
600 g odsączonej ciecierzycy z puszki ( 2 puszki)
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
2 ząbki czosnku
6 łyżek pasty tahini
płaska łyżeczka kminu rzymskiego
szczypta soli i szczypta pieprzu
1 łyżka oliwy
2 łyżki wody mineralnej

Przepis:

Bardzo dokładnie zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę 😀

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , , , , ,