13 kwietnia 2018 Domi

Makaron z krewetkami i cukinią

Uwielbiam owoce morza – kojarzą mi się z wakacjami , słońcem i przepięknymi krajobrazami.
Do tego lampka białego wina powoduje, że jeszcze bardziej się rozmarzam 😀

Przepis ten kocham i wielbię !

Dlatego z przyjemnością się z Wami podzielę

Składniki :
12 krewetek ( ja więcej niż 6 nie zjem, ale możesz dodać według uznania )
220g makaronu pappardelle
łyżka oliwy
4 łyżki białego wina
pół cukinii
świeża natka z pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz świeżo mielony, łyżeczka soku z cytryny, czosnek granulowany
parmezan
Przepis na 2 porcje:

1.Rozmroź krewetki
2. Nastaw wodę na makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu
3. Krewetki natnij nożem wzdłuż tułowia po obu stronach i usuń ciemne jelito
3. Umyj krewetki i wysusz na papierowym ręczniku
4. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone  ząbki czosnku i cukinię pokrojoną w talarki ( smaż 5 min) następnie wrzuć krewetki i przyprawy (smaż minutę  z każdej strony), polej winem i poczekaj chwilkę aż odparuje
5. Ugotowanego makaronu nie odcedzaj tylko przełóż łyżką na patelnię ( tak żeby zostało na nim troszkę wody z makaronu) i wszystko dokładnie wymieszaj, posyp szczyptą parmezanu

 

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , , , , ,