Ziemniak !
To warzywo bez którego nie byłoby najlepszych potraw !
Frytki, kopytka, puree, pieczonki i wiele innych 😀
Też tak uważacie ?
Tym razem wymyśliłam cudowny, aksamitny krem ziemniaczany z czosnkowymi grzankami, orzechami pinii, świeżą pietruszką, i CZARNYM CZOSNKIEM.
Zapraszam do przeczytania przepisu 🙂
Składniki:
1kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
1 cebula
2 łyżki oliwy
1l bulionu warzywnego
50g pietruszki
3 kromki chleba żytniego
25g orzeszków pinii
świeża natka pietruszki
czarny czosnek
sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany
Przepis na 5 porcji:
1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie aż się zarumieni, następnie oddaj ziemniaki, obraną pietruszkę, sól, pieprz, chilli, szczyptę gałki muszkatołowej i wlej bulion (Gotuj 30min aż zmiękną warzywa ). Tak przygotowaną zupę zmiksuj na gładki krem
2. Chleb pokrój w kostkę, następnie wrzuć go na rozgrzaną patelnie (możesz użyć oleju, ale nie musisz) i posyp szczyptą czosnku
3. Orzeszki pinii również podpraż na gorącej patelni
4. Czarny czosnek pokój w kostkę
5. Poszatkuj pietruszkę
Zupę podawaj gorącą z grzankami, orzechami, pietruszką i czosnkiem 🙂
Smacznego!!!
Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/