7 lutego 2018 Domi

Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowym z ryżem i brokułami

Jezuuuuuuu to znowu się stało… smakowało mi, aż mnie coś zabolało 😀
Wegańskie klopsiki w sosie pomidorowym są idealną alternatywą dla mięsa i mięsożerców ( im również smakowały :D)
Dodatki to ryż basmati i brokuły <3
Proszę abyście zapamiętali przepis na sos pomidorowy bo jest najlepszy na świecie i pasuje do WSZYSTKIEGO !

Składniki:
Klopsiki:
2 szklanki mąki z ciecierzycy
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
pół cebuli pokrojonej w kostkę
1 puszka kukurydzy
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, chilli, liście lubczyku, curry
szklanka letniej wody

Sos: 
1 puszka pomidorów krojonych
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
łyżeczka sosu sojowego
szczypta tymianku
sól, pieprz, chilli
łyżka oliwy

300g ryżu basmati
brokuł
natka pietruszki
prażony sezam

Przepis:
Klopsiki:
1. Do miski wrzuć wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, następnie wilgotnymi dłońmi uformuj klopsiki ( z tej porcji wychodzi ok 18 sztuk)
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż klopsiki,  piecz 25minut  w 180°C
Sos:
1. Cebule i czosnek podsmaż na oleju aż się delikatnie zarumienią
2. Wlej pomidory oraz przyprawy i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając

1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu
2. Brokuły wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez 7 minut (zależy jakie brokuły lubisz, możesz gotować dłużej:) )
3. Klopsiki podawaj z sosem, ryżem i brokułami dodatkowo posyp pietruszką i prażonym sezamem

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

 

 

Tagged: , , , , , ,