Miałam ochotę na ciasto!
Ale takie słodkieee z kremem i lekko słone !
Tak własnie powstała moja nie FIT ale zdrowa i pyszna tarta 😀
Składniki:
Spód ciasta:
100g mąki owsianej
130g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka gorzkiego kakao
6 łyżek wody
Słony karmel:
15 daktyli
2 łyżki masła orzechowego
6 łyżek wody
pół łyżeczki soli
Krem:
350g mascarpone
łyżka miodu
4 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka gorzkiego kakao do posypania
Przepis:
1. Wszystkie składniki na spód ciasta, porządnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie, następnie wyłóż gotowe ciasto na formę do pieczenia tarty o średnicy 20cm
2. Tak przygotowany spód ciasta równomiernie nakłuj widelcem i piecz 15 min w 180°C
3. Daktyle zalewamy wrzątkiem na 2 godziny, następnie odlewamy wodę i tak przygotowane daktyle miksujemy z masłem orzechowym, solą i sześcioma łyżkami wody mineralnej
4. Mascarpone miksujemy z miodem i jogurtem naturalnym
5. Na wystudzoną tartę nałóż słony karmel i krem z mascarpone, dla dekoracji możesz posypać gorzkim kakaem
Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/