16 stycznia 2018 Domi

Kaszotto z białej kaszy gryczanej

No i mamy kolejny pomysł na świetny lunch 😀
Kaszotto z warzywami jest bardzo sycące i szybkie w wykonaniu !
Świetnie nadaje się do lunch-boxa ponieważ:
-nic nam się nie wyleje w torbie/ torebce 😀
– cały czas wygląda apetycznie
– świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno
– dodaje nam dużo energii na resztę dnia !
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cukinia
700ml bulionu warzywnego
2 garści rukoli
250g kasz gryczanej białej
1 mała puszka kukurydzy
ser feta
chilli, majeranek, liść lubczyku, czosnek granulowany, pieprz
ocet balsamiczny

Przepis na 5 porcji:
1. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, aż delikatnie się zarumieni
2. Dodaj pokrojoną w talarki cukinię, suszone pomidory oraz kaszę i smaż przez ok 3 minuty, następnie delikatnie podlej bulionem i gotuj na małym ogniu
3. Cały czas podlewaj kaszę małą ilością bulionu i pilnuj aby się nie wygotował, a kasza zmiękła
4. Dodaj przyprawy, kukurydzę, pokruszony ser, rukolę i dokładnie wymieszaj
5. Podawaj ze świeżą rukolą (możesz polać octem balsamicznym )

 

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , , , , , , ,