23 grudnia 2017 Domi

Wegański pasztet

U mnie w rodzinie coraz więcej osób nie jada mięsa 🙂
Dlatego przepisy świąteczne nieco modyfikujemy 😀

Tym razem jemy pasztet z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy 😀
Dodatki pozostają bez zmian!
Świąteczna ćwikła musi być 😀

Składniki:
150g zielonej soczewicy
100g kaszy jaglanej
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
800ml wody
sól, pieprz, chilli, imbir suszony, koperek, lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy

Przepis:
1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę
2. Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj cebulę i smaż aż się zarumieni
3. Soczewicę wrzuć do garnka zalej wodą i gotuj na małym ogniu z 3 ziarnami ziela angielskiego i liściem laurowym ( 45 minut – aż zmięknie)
4. Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu
5. Ugotowaną soczewicę, kaszę i cebulę wraz z przyprawami zmiksuj na gładką masę i przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem
6. Piecz 1h w 180°C
7. Podawaj gdy wystygnie z ćwikłą, żurawiną, chrzanem, musztardą i innymi ulubionymi dodatkami

 

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , , , , ,