20 grudnia 2017 Domi

Barszcz z kiszonych burak贸w

Kocham barszcz z kiszonych burak贸w 馃榾
Ma cudowny kolor, jest idealnie kwa艣ny i ma delikatny posmak czosnku 馃榾
Ja mam zawsze przygotowane kiszone buraki, kt贸re trzymam w lod贸wce nawet kilka tygodni.

Sk艂adniki:聽
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
2 buraki
1 s艂oiczek kiszonych burak贸w (przepis znajdziecie tutaj )
p贸艂 przypalonej cebuli
5 ziaren ziela angielskiego
2 li艣cie laurowe
s贸l, pieprz
2,5 litra wody
艂y偶eczka domowej wegety lub p贸艂 ekologicznej kostki roso艂owej
艂y偶eczka mas艂a (oliwy dla wegan)
艂y偶eczka soku z cytryny

Przepis na 4-5 porcji:
1. Zagotuj wod臋
2. Marchew, pietruszk臋, seler oraz buraki obierz, umyj i pokr贸j na mniejsze kawa艂ki, nast臋pnie wrzu膰 do gotuj膮cej si臋 wody
3. Dodaj cebul臋 i przyprawy -gotuj na ma艂y ogniu przez 1,5 h (a偶 warzywa b臋d膮 mi臋kkie)
4. Do gotowego wywaru wlej ca艂y s艂oiczek kiszonych burak贸w i gotuj na ma艂ym ogniu przez 10 minut
5. Barszcz przelej przez sito do innego garnka i gotuj na ma艂ym ogniu
6. Do czystego barszczu dodaj mas艂o oraz sok z cytryny i gotuj jeszcze 5 minut
7. Podawaj z uszkami, ziemniakami lub czysty barszcz w kubeczku

 

Zdj臋cia Pawe艂 Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , ,