24 października 2017 Domi

Veggie Burger

Nie jestem wegetarianką, ale mięsa nie jem już pół roku !
Muszę przyznać, że wegańskie potrawy charakteryzują się bogactwem smaków !
Nowe przyprawy, produkty, specyficzne połączenia smaków powodują, że dieta ta jest bardzo ciekawa 😀

Burger bez mięsa ?
Jest zdecydowanie smaczniejszy !!

Składniki: 
„mięso”
200g kaszy jaglanej
1/2 czerwonej  papryki
1/2 cebuli
curry, sól, pieprz, papryka ostra
łyżka masła klarowanego
Dodatki do burgera:
musztarda, ketchup
czerwona cebula
żółta papryka
pomidor
ogórek zielony lub kiszony
4-6 żytnich bułeczek
roszponka

Przepis na 4-6 burgerów:
„mięso”
1. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu
2. Na tarce zetrzyj paprykę oraz cebule
3. Wystudzoną kaszę wymieszaj ze startymi warzywami oraz dodaj szczyptę soli, pieprzu, łyżkę curry i łyżeczkę ostrej papryki
4. Z powstałej masy uformuj 4 duże lub 6 mniejszych kotletów
5. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż kotlety po 3 minuty z każdej strony (aż się delikatnie zarumienią)

Dodatki:
1. Pomidora, ogórka, papryka i  cebulę pokrój w plastry
2. Roszponkę umyj i wysusz
3. Bułki przekrój na pół  i włóż do piekarnika  (temp. 180°C na ok 3 minuty aż będą mieć chrupiącą skórkę UWAŻAJ ŻEBY ICH NIE PRZESUSZYĆ ! :D)

Bułkę posmaruj musztardą, nałóż „mięso”, następnie dodatki (wedle uznania) na końcu polej łyżką ketchupu i zamknij burgera drugą połówką bułki 🙂

Smacznego !!

 

 

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , , , ,