4 września 2017 Domi

Kaszotto z młodą kapustą

Kasza i młoda kapusta ???
Dlaczego nie !!!
Połączenie idealne zarówno dla wegetarian i mięsożerców ! 😀

Kasza pęczak idealnie nadaje się na kaszotto – jest chrupka i świetnie łączy się z dodatkami 😀

Dlaczego warto jeść kapustę ?
– reguluje poziom cukru
– zawiera potas, który wpływa korzystnie na regulację ciśnienia
– zawiera siarkę, która pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci
– łagodzi bóle stawów
– sok z kapusty świetnie radzi sobie w walce z KACEM 😀

Składniki: 
400g kapusty
350g kaszy pęczak
40g masła klarowanego
1l bulionu warzywnego
1 duża cebula
400g pomidorków koktajlowych lub pieczonego buraka
koperek świeży
pieprz, sól, chilli

Przepis na 4 duże porcje:
1. Poszatkuj kapustę
2. Rozgrzej 20g masła w garnku i dodaj kapustę, smaż przez 3 minuty następnie podlej wodą i duś pod przykryciem ok 15min. Pilnuj aby kapusta się nie przypaliła !
3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj kaszę i smaż 2-3 min dokładnie mieszając. Kolejnym etapem jest dodanie 500ml bulionu ( tak aby przykrył wszystkie ziarna kaszy ) po 6-7 min kiedy kasza „wypije bulion” ponownie dolej 500ml i po 6-7 min dolej resztę bulionu.
4. Do kapusty dodaj koperek i połącz ją z kaszą, następnie dodaj startego buraka lub pomidorki

Smacznego Kochani !

Wartość odżywcza jednej porcji

Tagged: , , , , , ,