28 lipca 2017 Domi

Risotto z krewetkami

Krewetki, szparagi, białe wino – same afrodyzjaki <3
Potrawa idealna na romantyczną kolację we dwoje 🙂

Szparagi możesz zastąpić innymi warzywami – cukinią, papryką, groszkiem czy suszonymi pomidorami.

Składniki: 
Risotto:
300g ryżu do risotto
60g sera parmezan
1 szalotka
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła klarowanego
60ml białego wina
600ml bulionu warzywnego
5g soli

Krewetki:
krewetki mrożone
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
łyżka soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu

Szparagi 

Przepis na 4-5 porcji :
1. Rozmroź krewetki
2. Krewetki natnij nożem wzdłuż tułowia po obu stronach i usuń ciemne jelito
3. Umyj krewetki i wysusz na papierowym ręczniku
4. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę szalotkę (podsmaż, aż się zarumieni) następnie dodaj ryż i smaż ok. 1 minutę.
5. Na ryż wlej wino i poczekaj aż wyparuje
6. Wlej pierwszą porcje gorącego bulionu i gotuj na średnim ogniu (cały czas mieszając). Dalej gotuj na średnim ogniu dodając kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż (ok 15minut). Na końcu dodaj parmezan i wszystko dokładnie wymieszaj.
7. Szparagi należy wcześniej umyć i odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Następnie gotować 3-5min w posolonej wodzie
8. Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojone  ząbki czosnku, następnie wrzuć krewetki i przyprawy (smaż minutę  z każdej strony)
9. Wszystkie składniki wyłóż na talerz

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , , ,