26 maja 2017 Domi

Wegetariańska pomidorówka z komosą ryżową

Ostatnio jestem zwolenniczką wegetariańskiej kuchni 😀
Zupełnie nie wiem czym to jest spowodowane…
– wpływem mojej siostry która przeszła na wegetarianizm?
– czy mój organizm sam odrzucił mięso, bo na sam zapach robi mi się niedobrze?
– a może jest mi tak strasznie szkoda zwierząt które kocham ?
Kto wie.. może te wszystkie czynniki spowodują, że na stałe przejdę na wegetariańską dietę
Aktualnie poznaje nowe smaki i nowe knajpy (wegetariańskie) 😀

Może opowiecie mi o tym jak u Was wyglądało przejście na dietę wegetariańską? 😀

Dzisiaj przygotowałam dla Was wege pomidorówkę z komosą ryżową 😀

Na początek kilka słów o komosie – inaczej zwanej Quinoa :
– przez Inków, nazywana była „matką wszystkich ziaren”
– jest świetnym źródłem: żelaza, magnezu, cynku, miedzi, potasu, manganu, witaminy E, witaminy B1, witaminy B2,  witaminy B6,  kwasu foliowego, przeciwutleniaczy
– ze względu na pokłady cennych składników odżywczych quinoa skutecznie poprawia metabolizm
– jest bezglutenowa
– jest źródłem błonnika
–  zaliczana jest do tzw. światowych super foods – czyli super żywności

 

Składniki:
– duża marchew
– puszka pomidorów
– pietruszka
-1/2 selera
– mały kawałek pora
– 4 łyżki komosy ryżowej
-1 łyżka oliwy
– sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, chilli
– 1 litr wody

Przepis na 4 porcje:
1. Do gotującej się wody wrzuć obraną, umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę, seler, por i przyprawy
2. Kiedy warzywa zmiękną dodaj pomidory z puszki i gotuj 5 minut
3. Blenderem zmiksuj zupę na gładki krem
4. Dodaj oliwę i 4 łyżki komosy – gotuj 15 minut
5. Podawaj na ciepło 🙂

Smacznego

 

Wartość odżywcza jednej porcji

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , , , , , ,