Kiedy w sklepach pojawiają się szparagi, od razu w powietrzu czuję lato !!! 🙂
Kilka słów o szparagach:
– są niskokaloryczne ( 100g ma tylko 18kcal )
– są źródłem żelaza, potasu, kwasu foliowego, witamin A, C, B6 i K
– są bogatym źródłem błonnika
– łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego
– zawarta w nich inulina, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
– wzmacnia układ odpornościowy
– wspomagają wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn
Składniki:
5 szparagów
łyżeczka oliwy
2 suszone pomidory (można dodać suszoną żurawinę)
1 jajko
sól, pieprz, ząbek czosnku (pokrojony w plasterki)
Przepis na 1 porcję:
1. Odetnij końce szparagów, następnie umyj je pod bieżącą wodą
2. Wyłóż je do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, posyp solą, pieprzem i czosnkiem, dodaj suszone pomidory
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz 5 minut, po tym czasie obróć szparagi i piecz kolejne 2 minuty
4. Na szparagi starannie wbij jajko i piecz do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko płynne (ok. 7 minut)
Danie możesz podać z ziemniakami lub jako dodatek do potraw z grilla 🙂
Smacznego !!!!!
Wartość odżywcza
Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/