10 lutego 2017 Domi

Bogracz Babci Zosi

Bogracz babci Zosi to absolutne niebo w gębie !!
Jest głównym daniem na zjeździe rodzinnym, na który wszyscy czekają caaaały rok  <3

Mimo tego, że babcia gotuje ogromny gar bograczu – zawsze jest go zdecydowanie ZA MAŁO!!!! 😀

Mój jest nieco zmodyfikowany, ale również dobry <3

Składniki:
1 cebula
600g wołowiny
1 i 1/2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
10 pieczarek
1 papryka czerwona
3 ziemniaki
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz, papryka suszona, chilli, majeranek, ziele angielskie i 3 liście laurowe
mała puszka groszku zielonego
3 litry wody

Przepis na 8-9 porcji:
1. Do gotującej się wody wrzuć pokrojoną w talarki marchewkę oraz obraną pietruszkę i seler (w całości )
2. Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu
3. Pieczarki umyj i pokrój w talarki
4. Mięso pokrój w kostkę (2cm)
5. Cebulę drobno posiekaj
6. Na patelni rozgrzej masło, następnie wrzuć cebulę oraz pieczarki i smaż do momentu, aż mięso będzie z każdej strony obsmażone
7. Obrane ziemniaki i paprykę pokrój w kostkę
7. Gotowe mięso, paprykę i ziemniaki dodaj do wywaru i gotuj przez ok 1,5h na małym ogniu
8. Pod koniec gotowania dodaj groszek
9. Przypraw solą i pieprzem dla smaku 😉

Wartość odżywcza jednej porcji

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

 

Tagged: , ,