6 lutego 2017 Domi

Właściwości orzechów włoskich

Orzechy włoskie nie dość, że świetnie smakują są również źródłem wielu składników odżywczych <3

Dostarczają do organizmu witaminę C, B6, E, kwas foliowy oraz fosfor i żelazo

Mają wpływ na regulację poziomu cholesterolu we krwi

Zawierają przeciwutleniacze, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników

Pozytywnie wpływają na proces myślowy oraz zapamiętywania

 

Orzechy te należą do grupy produktów o  dużej kaloryczności, gdyż w ponad połowie składają się z tłuszczu . Spośród wszystkich orzechów charakteryzują się największą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczanych do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).

Badania naukowe wykazują, że 30-40g orzechów dziennie może się przyczynić do poprawy funkcjonowania organizmu człowieka.

 

Liście orzecha włoskiego
-pomagają przy leczeniu nadpotliwości (stóp i dłoni)
-znalazły zastosowanie przy lekkich stanach zapalnych skóry

Orzechy należy przechowywać w suchym, ciemnym miejscu najlepiej w szczelnie zamkniętym  słoiku 🙂

 

100g orzechów

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

 

 

Tagged: , ,