26 stycznia 2017 Domi

Imbir czyli cud natury

Imbir czyli cud natury 
Przyprawa ta uprawiana jest w Chinach, Indiach, Filipinach i Afryce.
Mitologia hinduska głosi, że imbir pomaga ludziom, zwierzętom i roślinom. Uważano, że pobudza płodność oraz wzrost organizmów. Chińczycy natomiast wierzyli w silny dar przynoszenia szczęścia.

Roślinę tą możemy spotkać w postaci surowej, suszonej, sproszkowanej, marynowanej i kandyzowanej.

Właściwości imbiru:
– zawiera wapń, magnez, potas oraz fosfor
– hamuje rozwój pasożytów jelitowych
– poprawia trawienie, poprzez zwiększenie wydzielania śliny, żółci i soku trzustkowego
– gingerole i ich pochodne, zwłaszcza 8-paradol ma silniejsze działanie przeciwzapalne i antyagregacyjne niż aspiryna
– działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie
– wspomaga leczenie chorób reumatycznych
– zmniejsza uczucie nudności (TO DZIAŁA !! Wypróbowane przeze mnie podczas rejsu 🙂 )
– działa antyoksydacyjne i hamuje procesy zapalne
– łagodzi bóle miesiączkowe

Zastosowanie: Przeziębienie, Bóle żołądka, Ból stawów, Ból mięśni po ćwiczeniach, Nudności

Pamiętajcie by imbir obierać łyżeczką – wtedy straty produktu są najmniejsze 🙂

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , , ,