2 grudnia 2016 Domi

Dorsz na warzywnym wulkanie

Dorsz to bardzo delikatna ryba, dlatego aby przełamać smaki połączyłam ją z dużą ilością różniastych warzyw 😀
Pieczone warzywa z przyprawami goszczą na moim stole bardzo często 🙂
Tym razem użyłam ziemniaków, batatów, buraków, papryki, cebuli, cukinii, marchwi oraz czosnku.
Ilość warzyw zależy od ilości osób zaproszonych na obiad 😀

Składniki na jedną porcję: 
1 ziemniak
1/2 batata
1/3 papryki
1/3 buraka
1/2 marchwi
1/3 cebuli
2 ząbki czosnku (nie obrane)
1/3 cukinii
łyżka oliwy
filet z dorsza
sól, pieprz, papryka ostra

Przepis:
1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj, następnie obierz ziemniaki, bataty, marchew, buraki i cebulę
2. Na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia wyłóż pokrojone warzywa, polej oliwą i posyp solą oraz pieprzem
3. Włóż do piekarnika i piecz 40-45 min w 180°C
4. Filet z dorsza dopraw solą, pieprzem i papryką, następnie włóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika z warzywami (piecz 25-30 min w 180°C)
5. Rybę podawaj na warzywach 🙂

 

Wartość odżywcza jednej porcji

wartosci

3

1

2

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , , ,