Krem jarzynowy z dodatkiem cynamonu <3
Cynamonowiec Celjoński :
– pobudza łaknienie
-łagodzi stany zapalne błon śluzowych przewodu pokarmowego
-stabilizuje poziom glukozy we krwi
– stymuluje syntezę glikogenu w wątrobie
– redukuje poziom lipidów we krwi przez obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu całkowitego oraz LDL
Eugenol jest głównym składnikiem olejku kory cynamonowca,i jest wykorzystywany do produkcji waniliny, a w stomatologii jako środek dezynfekujący.
Składniki:
5 marchewek
2 pietruszki
1/2 selera
1 cebula
500ml wody
1 łyżka cynamonu
sól, pieprz
łyżka oliwy
Przepis na 4 porcje:
1. Warzywa obierz i umyj pod bieżącą wodą
2. Oliwę rozgrzej w garnku i wrzuć pokrojone na małe kawałki warzywa (podsmaż z każdej strony)
3. Zalej wodą i dodaj przyprawy
4. Kiedy warzywa zmiękną – zupę zmiksuj na gładki krem
5. Zupę podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami <3
Ja użyłam małych papryczek podsmażonych na oliwię 😀
Wartość odżywcza jednej porcji
Zdjęcia Anastazja Stachurka
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/