30 sierpnia 2016 Domi

Papryki faszerowane indykiem i kaszą jaglaną

Bardzo lubię przygotowywać faszerowane warzywa, nie dość, że są efektowne to jeszcze świetnie smakują 🙂
Dzięki temu jesteśmy zobowiązani do zjedzenia aż całej papryki!! 😀

Do sporządzenia dzisiejszego dania potrzebujemy zdrowej i bezglutenowej kaszy jaglanej, mięsa mielonego z indyka,
cebuli, kukurydzy i co najważniejsze dużych czerwonych papryk 😀
Wszystkie te składniki świetnie się ze sobą komponują <3

Składniki:
200g kaszy jaglanej
6 papryk
400g mięsa mielonego z indyka
1 duża cebula
3 łyżki oliwy
200g kukurydzy
sól, pieprz, oregano, papryka ostra i słodka

Przepis na 6 papryk:
1.Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie
2.Do cebuli dodaj mięso i posyp przyprawami – smaż przez ok. 15 minut
3. Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu
4. Papryki umyj, odetnij górną cześć i wyciągnij gniazda nasienne
5. Usmażone mięso wymieszaj z ugotowaną kaszą i kukurydzą
6. Powstałym farszem nadziewaj papryki
7. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i wlej 1cm wody
8. Piecz 40-50 minut w 180°C (aż papryki zmiękną)

Smacznego robaczki 😀

Wartość odżywcza jednej papryki
wartosci

1

2

4

3

Zdjęcia Anastazja Stachurka
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , ,