25 sierpnia 2016 Domi

Jagody goji

Goji  wytwarzane są przez kolcowój pospolity lub kolcowój szkarłatny.
Od ponad 2300 lat są składnikiem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Owoce zbierane są latem i jesienią, początkowo suszone w cieniu, a następnie wystawiane na działanie promieni słonecznych, aż do momentu, gdy ich skórka stanie się sucha i twarda, a jednocześnie miąższ pozostanie miękki.

Właściwości Goji:

Właściwości prozdrowotne jagód Goji wynikają przede wszystkim z obecności kompleksu polisacharydowego. Wyniki wielu badań wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.
– wysuszone, dojrzałe owoce charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C
– są źródłem witamin B1, B2, B6 oraz E i składników mineralnych tj.  fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen
– owoce goji zawierają β-sitosterol obniżający poziom cholesterolu
– cyperon wpływa korzystnie na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi
– spożywanie goji wpływa korzystnie na wzrok oraz chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej
– wzmacniają wątrobę oraz wspierają pracę nerek
– opóźniają procesy starzenia

 

W ostatnim czasie są przeprowadzane badania z których wynika, że jagody goji mogą mieć wpływ na lepszą jakość snu, dodają energii, a nawet podnoszą poziom endorfin.

Spożycie suszonych owoców zaleca się na poziomie 5-12 g dziennie

3

1

2

Tagged: , ,