17 sierpnia 2016 Domi

Ogórki kiszone

Kiszonki czyli naturalne probiotyki :
– są źródłem witamin z grupy B, oraz witamin C, A, E i K
– regulują florę bakteryjną w jelitach
– mają działanie przeciwnowotworowe
– są niskokaloryczne

Składniki:
jędrne ogórki gruntowe
koper (łodygi z kwiatami)
czosnek
korzeń chrzanu
sól
woda

Wyparzone litrowe słoiki oraz zakrętki  (ważne żeby nie miały zardzewiałych zakrętek)
 
Przepis: 
1. Ogórki umyj pod bieżącą wodą, następnie zalej je wodą w miednicy i pozostaw na 20-30 minut
2. Do wyparzonych słoików wrzuć kawałek chrzanu ( ok.2-3 cm), 2-3 ząbki czosnku i zwinięty koperek
Na górę układaj ciasno ogórki
3. W garnku zagotuj wodę w proporcji 1 litr wody – 1 łyżka soli
4. Wypełnione słoiki zalej wrzącą wodą z solą
5. Mocno zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem
6. Po 2 dniach wstaw do piwnicy, poczekaj 2 tygodnie i ciesz się smakiem kiszonek 😀

Osobiście otwieram słoiki już po 3 dniach, bo lubię takie małosolne 😀 😀

4

2

1

3

Zdjęcia Anastazja Stachurka
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

 

Tagged: , ,