15 lipca 2016 Domi

Kurczak z pastą Harissa

Ostatnio pokochałam połączenie mięsa i mleczka kokosowego z dodatkiem orientalnych przypraw 😀
Dziś wypróbowałam pastę Harissa i nie żałuję !

Harissa – jest to ostra pasta z papryczek chilli z dodatkiem czosnku, kolendry oraz kminku (osobiście nienawidzę kminku ! jednak w tej paście w ogóle go nie czuć 😀 )

Składniki: 
1 papryka czerwona
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki pasty Harissa
200ml mleczka kokosowego
200g ryżu
400g piersi z kurczaka
4 łyżki sezamu
sól i pieprz

Przepis na 4 porcje: 
1. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem
2. Paprykę pokrój w paski
3. Rozgrzej olej kokosowy na patelni, następnie wrzuć kurczaka i podsmaż dokładnie z każdej strony
4. Do kurczaka dodaj paprykę i smaż ok 5 minut
5. Po tym czasie dodaj pastę Harissa, wlej mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj składniki ( gotuj 20- 25 minut na małym ogniu)
6. W międzyczasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu
7. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wsyp sezam i ciągle mieszając spraw by się zarumienił
8. Ugotowany ryż wymieszaj z podprażonym sezamem  i podawaj z kurczakiem 🙂

 Wartość odżywcza jednej porcji:

wartosci

1

2

3

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , , ,