Masło z orzechów włoskich jest bardzo zdrowe i smaczne lecz jego cena powoduje, że odstawiamy je z powrotem na półki sklepowe…
Nieco tańszą alternatywą jest własnoręcznie robione masło 😀
Właściwości orzechów włoskich to:
– regulacja poziomu cholesterolu we krwi
– zawierają przeciwutleniacze, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników
-pozytywnie wpływają na proces myślowy oraz zapamiętywania
– dostarczają do organizmu witaminę B6, E, kawas foliowy oraz fosfor i żelazo
Składniki:
400g orzechów włoskich
1 łyżeczka oleju kokosowego
Przepis:
1. Do miksera wrzuć obrane orzechy i dokładnie zmiksuj
2. Dodaj roztopiony olej i miksuj jeszcze 3-4 minuty
3. Przełóż do słoiczka i trzymaj w lodówce
Wartość odżywcza całego słoika:
Zdjęcia Anastazja Stachurka
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/