Latem nie mam ochoty na mięso… dlatego wymyśliłam wegetariańskie gołąbki 😀
Są mega sycące i pyszne 😀
Składniki:
400g pieczarek
200g ryżu
2 jaja
1 łyżka masła klarowanego
kapusta włoska
1 mała cebulka
sól, pieprz, zioła prowansalskie, natka pietruszki
Przepis na 10 gołąbków
1.Oddzielone liście kapusty sparz kilka minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
2. Z liści kapusty wytnij grubsze nerwy
3. Ugotuj ryż
4. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę, następnie podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym
5. Podsmażone pieczarki z cebulką wymieszaj z ryżem, jajami i przyprawami
6. Wcześniej przygotowane liście układamy na desce, nakładamy farsz, zwijamy do środka boki liścia i całość rolujemy
7. Przygotowane gołąbki ciasno układamy w garnku i zalewamy gorącą wodą
8. Gotujemy 40-50 min
9. Gołąbki możemy podawać z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub jako dodatek do mięsa 🙂
Wartość odżywcza jednego gołąbka
Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/