Ogórki małosolne kojarzą mi się z latem 😀
Za to kiszonki jadam przez cały rok ! Zawsze przygotowuje około 30-40 słoików z ogórkami na zimę 😀
Kiszonki:
– są źródłem witamin z grupy B, oraz witamin C, A, E i K
– regulują florę bakteryjną w jelitach
– mają działanie przeciwnowotworowe
– są niskokaloryczne
Są świetnymi NATURALNYMI probiotykami
Składniki:
1kg ogórków
4 ząbki czosnku (przekrojone na pół )
1 pęczek kopru
kawałek chrzanu (5cm)
1,5 l ciepłej wody z solą ( 2 łyżki soli)
duży słoik lub beczka kamionkowa
Przepis:
1. Ogórki dokładnie umyj i osusz
2. Na dno słoja wyłóż połowę kopru, 2 ząbki czosnku i chrzan
3. Ogórki ciasno poukładaj w słoju
4. Na ogórki połóż koper i pozostały czosnek
5. Do wypełnionego słoja wlej ciepłą posoloną wodę, tak aby wszystkie składniki znajdowały się pod wodą
6. Ogórki przykryj małym talerzykiem, tak aby były ściśnięte
7. Po 2-3 dniach mamy gotowe ogórki małosolne