13 maja 2016 Domi

Kisiel truskawkowo – rabarbarowy

Jednym z deserów, który kojarzy mi się z dzieciństwem jest kisiel 😀  Jednak zawsze były to  szybkie i nafaszerowane chemią gotowe kisiele z proszku… Udowodnię Wam że w 15 min możemy uchronić swoje dzieci i samych siebie przed chemią, a kisiel jest jeszcze pyszniejszy <3

Składniki:
800ml wody
170g rabarbaru
200g truskawek
1 łyżka ksylitolu
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Przepis na 4 porcje 
1. Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki
2. 700 ml wody zagotuj w garnku
3. Do gotującej się wody wrzuć owoce i ksylitol (gotuj przez 10-15 min, aż owoce zmiękną)
4. Miękkie truskawki i rabarbar odcedź ( a pozostały kompot gotuj na małym ogniu)
5. Pozostałe 100ml wody dokładnie wymieszaj z mąką i powstały rozczyn wlej do kompotu
6. Energicznie mieszaj przez 5 min (cały czas gotując na małym ogniu)
7. Gęsty kisiel rozlej do 3 szklanych pucharków
8. Kisiel można jeść zarówno na ciepło jak i schłodzony

Wartość odżywcza jednej porcji

wartosci

1

3

2

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/