Leczo to moja ulubiona potrawa, która kojarzy mi się ze zjazdami rodzinnymi (przez co nabiera jeszcze większego znaczenia ) 🙂
Składniki:
1 duża czerwona papryka
1 duża żółta papryka
1 cukinia
1 cebula
200g kiełbasy drobiowej ( dobrej jakości )
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka ostra i słodka
Przepis na 4 porcje
1. Na patelni rozgrzej masło klarowane, następnie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (aż się zarumieni)
2. Dodaj pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i smaż wszystko 5 min, następnie dodaj pół szklanki wody i duś przez 15 minut.
3. Po tym czasie dodaj pomidory oraz przyprawy i duś aż warzywa zmiękną.
4. Na osobnej patelni podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę
5. Do warzyw dodaj kiełbasę, dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut
Wartość odżywcza jednej porcji
Zdjęcia Paweł Skorok