Jaja nie takie straszne, jak je malują 😀
Według FAO/WHO białko jaja jest międzynarodowym wzorcem żywieniowej wartości białka ze względu na skład i proporcję zawartych w nim aminokwasów.
Dla kobiet w ciąży jajo ma istotną wartość jako źródło pełnowartościowego białka, które służy optymalnemu wzrostowi i rozwojowi dziecka w życiu płodowym, jak również obniża ryzyko niskiej masy porodowej.
Białko jaja jest łatwe do strawienia zarówno dla dzieci jak ludzi w podeszłym wieku.
Jajo jest źródłem niemal wszystkich witamin
Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K oraz jest też dobrym źródłem witamin z grupy B tj. B1, B2, B6, B12, B5, niacyny, kwasu foliowego i biotyny.
Związki mineralne występujące w jaju to: fosfor, selen, żelazo, cynk, magnez, chlor, siarka, miedź, mangan, sód, potas.
Żółtko jest bogatym źródłem choliny niezbędnej do sprawnego funkcjonowania organizmu człowieka, w tym mózgu, systemu nerwowego i metabolizmu wątroby. Istotna jest w diecie kobiet w okresie ciąży oraz karmiących piersią, gdyż ma wpływ i na rozwój mózgu i rdzenia kręgowego dziecka.
Jak to jest z tym cholesterolem?
Eksperci twierdzą, że jaja nie wpływają na podwyższenie złego cholesterolu. Można spotkać się z poglądem, że surowe żółtka nie tylko zapobiegają miażdżycy, ale mogą ją leczyć. Tłumaczy się to obecnością w żółtku nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują korzystne działanie na naczynia krwionośne – oraz fosfolipidów, a szczególnie zawartej w nich lecytynie.