25 marca 2016 Domi

„Lekka Babeczka” Wielkanocna

Babka Wielkanocna to ciasto które zawsze gości w moim domu podczas świąt.
Tym razem pszenicę zastąpiłam  miksem mąk bezglutenowych, a cukier ksylitolem 😉
Babka jest z dodatkiem cytryny i maku,  dzięki czemu jest wyjątkowo aromatyczna <3

Składniki:
3 jaja
1 łyżka oleju kokosowego
70g ksylitolu
200g jogurtu greckiego
1 cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g mąki ziemniaczanej
100g mąki ryżowej
100g mąki kukurydzianej
3 łyżki maku

Przepis na 10 porcji
1. Olej rozpuść i ostudź
2. Jaja zmiksuj z ksylitolem
3. Do masy jajecznej dodaj mąki, ostudzony olej, mak, proszek do pieczenia, sok z całej cytryny i skórkę z cytryny
4. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj
5. Formę do pieczenia posmaruj olejem kokosowym i posyp mąka ryżową
6. Cisto wylej do foremki i piecz 45min w 180°C

1 porcja 200kcal 

1

2 (1)

3

4

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: ,