21 marca 2016 Domi

Ryba po grecku

Ryba po grecku – to mój ulubiony przepis na danie rybne.
Gości w moim domu nie tylko w święto Bożego Narodzenia, ale również w Wielkanoc i na co dzień 🙂 Najśmieszniejsze jest to, że w Grecji nikt nie słyszał o takim daniu, jak ryba po grecku.
Danie to jest tradycyjną potrawą polską.

Moja ryba po grecku jest wyjątkowo aromatyczna.

Składniki
1 kg mrożonych filetów z mintaja
650g marchwi
160g pietruszki (korzeń)
220g selera
140g cebuli
1/2 cytryny
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 goździków
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
20g oliwy
300ml wody

Przepis na 6 porcji
1.Filety z mintaja rozmroź, a następnie dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny
2.Rybę wyłóż w naczyniu żaroodpornym i piecz 25-30 min w 180 st C
3. Marchew, pietruszkę, seler obierz ze skórki i zetrzyj na tarce ( możesz użyć robota kuchennego)
4. Cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na oliwie
5. Do cebuli dodaj starte warzywa, wodę, ziele angielskie, liście laurowe, ocet balsamiczny, sól, pieprz, cynamon, goździki i cukier
6. Całość duś od 30- 40 min
7. 10 minut przed końcem gotowania dodaj sok z cytryny i koncentrat pomidorowy
8. Warzywa wymieszaj z rybą
9. Podawaj na zimno

Smacznego 🙂

1 porcja 300kcal

2

1

3

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: