Glutenem nazywamy mieszaninę białek roślinnych gliadyny i gluteiny naturalnie występujących w zarodku ziaren pszenicy, awein w owsie, sekalin w życie oraz hordein w jęczmieniu. Nadaje on prawidłową spoistość ciasta, lepkość, sprężystość oraz zmniejsza okres fermentacji.
Ale bez glutenu też możemy upiec pyszny i chrupiący chleb!!!!
Składniki
270g mąki gryczanej
270g mąki ryżowej
200g mąki ziemniaczanej
30g siemienia lnianego
40g drożdży
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka soli
700ml ciepłej wody
Przepis
1. Drożdże rozpuść w 100ml wody i dodaj miód
2. Powstały roztwór odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce
3.Po 20 minutach wszystkie składniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj
4.Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut
5. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut
6. Piecz 30min w 220st
Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/